S.C. Stiens heren 1 dwingt historische promotie af naar 1e klasse!

Nimmer voetbalden de heren bij C.S.L. (op zaterdag) of bij V.V. Stiens (op zondag) hoger dan de 3e klasse. Na de fusie in 2010 van deze beider verenigingen tot S.C. Stiens was het nog niet gelukt een sprong omhoog te maken. Maar dan schrijven we 4 juni 2016, heren 1 wint de nacompetitie finalewedstrijd tegen Heerenveense Boys en dwingt voor het eerst promotie af naar de 2e klasse; het 1e historische moment voor S.C. Stiens is een feit!

Na deze promotie is heren 1 een zeer stabiel team geworden wat de afgelopen jaren prima heeft gepresteerd in de 2e klasse. Het seizoen 22/23 werd met een 2e plek in de competitie afgesloten met recht op deelname aan de nacompetitie, daar bleek VEV’67 toen een te sterke tegenstander. Het afgelopen seizoen 23/24 werd er wederom prima gepresteerd met weer een 2e plek in de competitie en ook weer recht op deelname aan de nacompetitie; en wat velen niet voor mogelijk hielden, deze nacompetitie leidde tot het 2e historisch moment van S.C. Stiens!

Drie wedstrijden winnen, dat was vooraf de simpele redenering. De 1e thuiswedstrijd werd door heren 1 simpel gewonnen van RSC (6 – 0) met uitstekend voetbal. De 2e thuiswedstrijd werd eveneens door de mannen gewonnen, nu van GVAV, nadat uiteindelijk de strafschoppen in het voordeel van S.C. Stiens werden beslecht. En daar was dan waar dit team naar toe had geleefd; finalewedstrijd, 15 juni 2024, tegenstander v.v. Hoogezand!

Nadat de kruitdampen van de wedstrijd tegen GVAV waren opgetrokken en de Stienzer Keatsdagen tot een goed einde waren gebracht, waren in aanloop van de wedstrijd van 15 juni vele leden en vrijwilligers in de weer om voorbereidingen te treffen voor de finalewedstrijd. Bussen en chauffeurs werden geregeld, neutraal terrein voor de te spelen wedstrijd gezocht, line up, spandoeken en promotieshirtjes (dank Haan Reclame!), kantine personeel, drinken, etenswaren etc. En dat alles voor “maar” één wedstrijd, maar wat voor een wedstrijd! Spelers, staf en alles wat verder S.C. Stiens ademt had 1 doel; zaterdag 15 juni moet een historische dag gaan worden voor S.C. Stiens en dat werd het.

Er was een toplocatie gevonden om de finalewedstrijd te spelen. Sportpark De Bosk, daar waar Harkemase Boys haar wedstrijden speelt, was beschikbaar gesteld door het bestuur van Harkemase Boys. Plaats, tijdstip, tegenstander bekend, de wedstrijd kan beginnen! De wedstrijd werd door vele toeschouwers bezocht en deze zagen een sterk Hoogezand met voorspelbaar voetbal, lange bal vanuit de verdediging naar de spits en dan gevaar stichten. Hoe voorspelbaar het ook was, S.C. Stiens had de handen vol aan de sterke spits van Hoogezand. S.C. Stiens speelde haar eigen spel, maar ging slordig om met simpele passes. Beide teams waren gewaagd aan elkaar, waarbij gezegd moet worden dat Hoogezand net even wat sterker was.

In de 20e minuut was daar dan de openingstreffer van Hoogezand, wederom werd een diepe bal op de spits gespeeld, nam de bal voortreffelijk mee en verschalkte onze doelman. S.C. Stiens moest op zoek naar de gelijkmaker en deze kwam gelukkig redelijk snel. Almer ging aan de rechterkant op snelheid langs de verdediging en zocht naar een moment om op doel te schieten, dat lukte niet, maar de bal kwam voor de voeten van Ate en zette de gelijkmaker op het scorebord. Een terechte rode kaart voor de verdediger van Hoogezand in de 1e helft liet de wedstrijd veranderen. S.C. Stiens pakte in de 2e helft meer en meer het initiatief en langzaamaan ontstonden er kansen, 20 minuten voor het einde van de wedstrijd was daar dan de terechte 2 – 1 door Almer. De wedstrijd werd uiteindelijk in de 85e minuut beslist door Huub en het was wachten totdat de prima leidende scheidsrechter zou fluiten voor het einde van de wedstrijd.

Na het laatste fluitsignaal werden staf en spelers bedolven onder de vele meegereisde S.C. Stiens supporters, S.C. Stiens heren 1 schrijft wederom historie en promoveert voor het eerst naar de 1e klasse! Een superprestatie van staf en team welke hebben laten zien dat veerkracht, onverzettelijkheid en degelijkheid, zoals het prachtige spandoek in Harkema treffend liet zien, absoluut recht doet. Felicitaties zijn op zijn plaats voor dit prachtige resultaat.

S.C. Stiens heren 1 speelt vanaf seizoen 24/25 in de 1e klasse! Een nieuwe competitie, hoger niveau, nieuwe tegenstanders, nieuwe uitdaging. Alvast heel veel plezier en succes gewenst!